Tíðindi
Størv sum lærari í Lopfjølini og í Gulaskúla
Størv í Skúlanum á Fløtum skúlaárið 25/26
RUNDIR STARVSDAGAR
MÓTI ENDASPURTINUM: 9.Ð Í NÓLSOY
ENSKAR YRKISBØKUR
Á lærarahillini
Lættar enskar yrkisbøkur
Kunning frá Landslæknanum
Ein tilburður av fárasjúku er staðfestur á Skúlanum á Fløtum. Tí henda kunning frá landslæknanum.
Information om fåresyge
Der er konstateret fåresyge
Det anbefales:
Har man fulgt det færøske børnevaccinationsprogram, kan man regne sig for beskyttet mod fåresyge.
Der er risikoen for at få fåresyge størst, hvis man ikke er vaccineret mod fåresyge, eller hvis man ikke har haft sygdommen.
Det anbefales at de børn, der ikke har fået deres MFR-vaccination (dækker mæslinger, fåresyge og røde hunde), bliver vaccineret hos deres praktiserende læge. Desuden anbefales det at være opmærksomme på symptomer på fåresyge inden for de nærmeste uger (se symptomer nedenfor). Opstår der symptomer på fåresyge i denne periode anbefales kontakt til den praktiserende læge eller vagtlæge.
Symptomer på fåresyge:
Symptomerne starter typisk med ca. 1 døgn varende tiltagende utilpashed, stigende temperatur og tiltagende trykkende fornemmelse ved kæbevinklerne. De følgende dage udvikles en dejagtig hævelse af den ene eller begge ørespytkirtler, som sidder foran ørerne og oftest giver svære smerter. Almentilstanden og feberens højde kan variere en del, men i svære tilfælde er der høj feber og påvirket almentilstand i et par dage, og sygdommen er en uges tid om at klinge af. En komplikation til fåresyge er meningitis (hjernehinde betændelse), som opstår 3-10 dage efter sygdomsudbrud, og giver høj feber, hovedpine og lysskyhed. På trods af de ubehagelige symptomer er denne virale meningtitis ofte fredelig og efterlader kun yderst sjældent varige mén.
Det er vigtigt at alle børn vaccineres da fåresyge hos voksne mænd kan give sterilitet.
Lars Fodgaard Møller
Landslæge