Tíðindi

17. okt 2019

GLORIA OG SORIA MORIA

16. okt 2019

SAVNSFAGNAÐUR Í HEYST­FRÍTÍÐINI

11. okt 2019

SAVNSFAGNAÐUR Í HEYST­FRÍTÍÐINI

10. okt 2019

Lættar iBøkur

07. okt 2019

TEY FYRIREIKA SEG

04. okt 2019

BERGUR OG ODDFRÍÐUR HEIÐRAÐIR

03. okt 2019

SJÓNARVILLINGAR

10. okt 2019

Kunning frá Landslæknanum

Ein tilburður av fárasjúku er staðfestur á Skúlanum á Fløtum. Tí henda kunning frá landslæknanum. 

 

Information om fåresyge

Der er konstateret fåresyge

 

Det anbefales:

Har man fulgt det færøske børnevaccinationsprogram, kan man regne sig for beskyttet mod fåresyge.

Der er risikoen for at få fåresyge størst, hvis man ikke er vaccineret mod fåresyge, eller hvis man ikke har haft sygdommen.

Det anbefales at de børn, der ikke har fået deres MFR-vaccination (dækker mæslinger, fåresyge og røde hunde), bliver vaccineret hos deres praktiserende læge. Desuden anbefales det at være opmærksomme på symptomer på fåresyge inden for de nærmeste uger (se symptomer nedenfor). Opstår der symptomer på fåresyge i denne periode anbefales kontakt til den praktiserende læge eller vagtlæge.

 

Symptomer på fåresyge:

Symptomerne starter typisk med ca. 1 døgn varende tiltagende utilpashed, stigende temperatur og tiltagende trykkende fornemmelse ved kæbevinklerne. De følgende dage udvikles en dejagtig hævelse af den ene eller begge ørespytkirtler, som sidder foran ørerne og oftest giver svære smerter. Almentilstanden og feberens højde kan variere en del, men i svære tilfælde er der høj feber og påvirket almentilstand i et par dage, og sygdommen er en uges tid om at klinge af. En komplikation til fåresyge er meningitis (hjernehinde betændelse), som opstår 3-10 dage efter sygdomsudbrud, og giver høj feber, hovedpine og lysskyhed. På trods af de ubehagelige symptomer er denne virale meningtitis ofte fredelig og efterlader kun yderst sjældent varige mén.

Det er vigtigt at alle børn vaccineres da fåresyge hos voksne mænd kan give sterilitet.

 

Lars Fodgaard Møller

Landslæge

Office 365
Matpakkin
K-skíggi
I-bók
Flokkar